16610 a rămas stabil mult timp


În ceea ce privește popularitatea sa printre colecționari, Rolex Submariner 16610 a rămas în urma lui 14060. Deși inițial a fost mai scump decât versiunea nedatată, acum este puțin mai puțin costisitor. De fapt, când 14060 a început cu adevărat să se trezească în ultimii ani, 16610 nu făcea nimic la aproximativ 6 euro. Dar acum, situația s-a schimbat și un model decent poate depăși cu ușurință 8.000 de euro. Costul cutiei originale și al documentației se pot adăuga.

Pentru mine, Rolex Submariner 16610 nu a fost niciodată preferatul meu. Sunt genul de persoană care poate trăi fără funcția de dată, iar 14060, în special 14060M pe care îl dețin, este un preferat de-al meu. Acel ceas a rămas fidel rădăcinilor sale până la dispariția sa în 2011. În orice caz, 16610 este un adevărat clasic care a devenit în sfârșit atractiv pentru colecționari. În plus, s-ar putea argumenta că 16610 este ceasul care a oferit Rolex un loc în inimile și mințile acestei generații. De asemenea, cred că este responsabil pentru ca ceasurile sport din oțel inoxidabil să fie acceptabile în majoritatea mediilor. Aș avea unul? Mă îndoiesc foarte mult, dar este suficient de modern pentru ca oricine să îl poarte în fiecare zi și ar trebui să-și păstreze valoarea.

O altă piesă care se trezește din somnul lui Rip Van Winkle este Rolex Sea-Dweller 16600. Un nou venit la brand ar arunca o privire la acest ceasuri replica rolex și ar pune la îndoială diferența dintre el și 16610. Ce îmi place la Sea- Locuitor este că este făcut pentru un scop. Desigur, acest scop este pentru scafandri profesioniști și de saturație, deci este complet redundant pentru aproape oricine îl deține. Dar cui îi pasă, pentru că această colecție a demonstrat întotdeauna ce este mai bun din ceea ce Rolex are de oferit în ceea ce privește durabilitatea și capacitatea subacvatică.

În 1988, Sea-Dweller 16600 a ajuns pe rafturi împreună cu 16610, aducând niște specificații similare. Acest model avea și o carcasă de 40 mm, dar cu o rezistență nebună la apă de 1200 m. Din acest motiv, grosimea a crescut de la 13 mm la 14,8 mm, iar ceasul a adăugat o supapă de heliu. Alte diferențe sunt motivele gravate care împodobesc spatele carcasei (nu este obișnuită pentru Rolex) și luneta unidirecțională mai înaltă. Caracteristica definitorie a acestui model (și a majorității Sea-Dwellers) este absența cristalului Cyclops, în ciuda utilizării calibrului 3135 cu funcție de dată.
Un ceas de scufundare serios

Pe lângă aspectul mai curat al Sea-Dweller față de Rolex Submariner 16610, m-am întrebat întotdeauna ce i-a făcut pe oameni să aleagă acest ceas când era nou. Bănuiesc că unii oameni vor doar un ceas de scufundări de vârf de la Rolex sau doar le place greutatea suplimentară. Acestea fiind spuse, Sea-Dweller este o bucată mare la încheietură, dar este încă mai subțire decât multe ceasuri de scufundări disponibile astăzi. Un bun exemplu în acest sens este propriul nostru Robert-Jan, căruia i-a plăcut atât de mult acest ceas încât avea unul, l-a vândut și apoi l-a adăugat din nou în colecția sa.

Când Sea-Dweller 16600 a fost eliminat treptat în 2008, urmase aceeași tendință de luminiscență ca și Submariner Date. La început avea și găuri pentru urechi, așa că ceasul are unele dintre elementele vintage pe care colecționarii tind să le placă. Există o poveste interesantă care merită împărtășită. În 2008, tatăl meu a vizitat un agent de publicitate Rolex din Florida de Sud ceasfalsestoc.com. Acest agent de publicitate a cumpărat peste 100 din restul anilor 16600 și le-a vândut. Cred că tatăl meu a ajuns să cumpere unul nou cu aproximativ 20% reducere. Imaginează-ți asta astăzi!

Sea-Dweller 16600 a ieșit de pe piață într-un mod zgomotos și a rămas tăcut mulți ani. Multă vreme, aceste ceasuri au rămas în gama de prețuri de la 5 la 6 euro. Acum, însă, dacă vrei unul bun, trebuie să ai un buget de cel puțin 8.000 de euro și să-ți asumi o primă mică față de Submariner 16610. Asemănător cu Submariner, nu cred că există o diferență mare de valoare între modele anterioare și ulterioare.

Modele precum Rolex Submariner 16610 și Sea-Dweller 16600 sunt ultimele de acest fel. Au carcase gravate, în unele cazuri urechi teșiți, rame din aluminiu, închizătoare ștanțate și legături de capăt ștanțate la modelele anterioare. Pe de altă parte, aceste mișcări sunt antiglonț și pot fi purtate în fiecare zi cu întreținere regulată. În plus, modelele Super-LumiNova nu îmbătrânesc niciodată cu adevărat, cu excepția decolorării cadrului. Sunt aceste ceasuri următoarea cea mai mare investiție? Cine știe, dar odată cu creșterea actuală a prețului de listă Rolex an de an, cred că aceste ceasuri vor continua să crească într-un oarecare ritm.